Ostu-müügiportaalides on levimas petuskeem

Foto: okidoki veebileht

Politsei hoiatab petuskeemi eest, mis on levimas ostu-müügiportaalides, praegu teadaolevad juhtumid on leidnud aset okidoki keskkonnas.

Skeem näeb välja selline, et ostja (kelm) võtab ühendust müüja telefoninumbriga WhatsAppi või Viberi teel. Kelm avaldab soovi osta müüja pakutavat toodet ning teeb müüjale ettepaneku maksta deposiidikonto kaudu. Selleks saadab ta müüjale lingi, mis viitab võltsitud müügikeskkonna veebilehele. Leht näeb välja sarnane müügikeskkonna päris veebilehega, kuid selle aadress erineb originaalist. Kelm palub müüjal raha saamiseks lehele enda pangakaardi andmed sisestada. Kui müüja sisestab oma pangakaardi andmed ja 3-kohalise koodi oma kaardi tagaküljelt, siis saab kelm juurdepääsu ohvri pangakaardi andmetele ja saab sellega internetis oma äranägemise järgi tehinguid teha.

Alati enne pangakaardi või isikuandmete sisestamist tuleb veenduda lehe õigsuses. Selleks on oluline kontrollida veebilehe aadressiriba, millel võivad olla vead või on aadress hoopis erinev lehe enda aadressist.

Ohumärkide ära tundmiseks tuleks tutvuda veebilehel kauplemise tingimustega. Deposiidiga tasumine tähendab seda, et raha jääb veebikeskkonna kontole hoiule seniks, kuni ostja on oma kauba kätte saanud ja kinnitanud seda. Alles seejärel kantakse deposiitikontol olev summa müüja kontole.

Lisaks tuleb olla tundmatute linkide avamisega olla väga ettevaatlik. Deposiidiga tasumise korral ei ole vaja avada ühtegi võõra inimese poolt saadetud linki.

Kui keegi võõras küsib sinu pangakaardi andmeid, siis võid kindel olla, et tegu on pettusega.

Foto: Facebook