Romantikapettus

Romantikapettuse korral kasutavad petturid ära inimesi, kes otsivad endale partnereid läbi mõne tutvumissaidi. Nad mängivad ohvri tunnetega, et ohver annaks neile raha või jagaks nendega personaalseid andmeid.

Kuidas see pettus töötab?

Enamus romantikapettuseid toimuvad läbi mõne tutvumissaidi, kuid petturid võivad kasutada ka teisi sotsiaalmeediakanaleid, et sinuga ühendust võtta.

Petturid teevad tavaliselt endale võltsprofiili, millega nad sind meelitama hakkavad. Nad kasutavad varastatud pilte ilusatest inimestest ning võivad kasutada väljamõeldud nimesid. 

Petturid hakkavad võltsprofiili abil sulle lühikese ajaga väljendama sügavaid tundeid. Kui nad tunnevad, et on võitnud piisavalt sinu usaldust, siis nad hakkavad küsima sinult raha.

Tihtipeale väidavad nad, et elavad kuskil kaugel riigis ning sinu juurde reisimiseks on neil vaja raha, et maksta lennupiletite või viisa eest. Alternatiivina võivad nad väita, et mõni nende pereliige või muu lähedane on haige ja neil on ravikuludeks raha vaja.

Kui oled neile korra juba raha saatnud, siis nad jäävad sinuga ühendust hoidma ja mõtlevad välja uusi võimalusi, kuidas sinult veel raha kätte saada.

Petturid võivad samuti kasutada vestlusi selleks, et uurida välja sinu personaalsed andmed ja panna toime identiteedivargus. Nad võivad küsida süütuid küsimusi, mis võivad esmapilgul tunduda sellised, nagu nad tahaksid sind tundma õppida, näiteks küsimusi sinu sünnikuupäeva või addressi kohta.

Ohumärgid

  • Sa oled kellegagi internetis tutvunud ning pärast väikest sõnavahetust väljendab ta sulle juba sügavaid tundeid. Kui tutvusite kohtingusaidil, siis ta üritab sind meelitada sellest saidist eemale ning jätkata edasist vestlust mõnes vestlusrakenduses või e-maili teel.
  • Tema tutvumissaidi profiil ei vasta tema enda jutuga, näiteks ta võib väita, et ta on kõrgharidusega, aga tema inglise keel on väga halb, või tema profiilipilt ei vasta tema enda kirjeldustele endast.
  • Ta küsib sinu kohta palju küsimusi, kuid ei ole huvitatud enda kohta palju infot jagama.
  • Tema pilt näeb liiga hea välja, et see võib olla varastatud mõnelt näitlejalt või modellilt. Vastupidise pildi otsimine võib aidata leida pilte, mis on võetud kuskilt mujalt.

Kaitse ennast

  • Väldi enda kohta liiga palju andmete jagamist, kui tutvud kellegagi interneti teel. Kui avaldad oma täisnime, sünnikuupäeva ja elukoha, siis võid langeda identiteedivarguse ohvriks
  • Ära kunagi saada raha või jaga oma pangaandmeid kellegagi, keda sa oled kohanud ainult internetis
  • Vali mõni tuntud tutvumissait ja kasuta selle saidi vestlusteenust. Petturid tahavad suhtlust kiiresti üle viia mõnele muule sotsiaalmeedia kanalile, et nende rahaküsimisest ei jääks jälge.
  • Jälgi õigekirja ja grammatikavigu, jutu järjepidavust ja muid märke mis aitaksid sul jõuda järeldusele, et tegu on pettusega, näiteks kui ta kaamera kunagi ei tööta, kui te tahate üksteisega videokõnet teha.